Padel

Padel har blivit mycket populärt eftersom det passar alla åldrar och är relativt lätt att spela. Det finns flera Padel-banor på Malta bla en nyöppnad på Manoel Island.

Padel, eller padeltennis som det också heter, är en omväxlande och social racketsport som spelas av fyra personer år gången. Det är en mycket enkel sport att spela och den beskrivs bäst som en kombination av squash och tennis. 

Den har egna spelregler och poängräkning. Även banan är skiljer sig från de andra racketsporterna. Padelbanan är 10 x 20 meter och omringad av glasväggar som är tre meter höga. 

Dessa väggar är en del av spelet. Banan delas av med ett nät och utrustningen består av padelracket och boll. En stor fördel med padel är att alla kan spela denna sport. Det krävs inga tidigare kunskaper i racketsporter och den passar alla åldrar.

Historia

Padel är för många en relativt ny sport. De senaste åren har många nya padelbanor dykt upp och allt fler testar på denna roliga sport. 

Det sägs dock att den uppfanns resan på 1920-talet på engelska kryssningsfartyg. Den utformning och de spelregler som gäller idag uppkom dock först år 1974.

Det var den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe som besökte sin vän Enrique Corcuera i Acapulco i Mexiko. Corcuera hade en specialdesignad tennisbana med väggar på alla sidorna. 

Prins Hohenlohe gillade aktiviteten så mycket att han lät bygga två banor hemma i Marbella i Spanien. Reglerna modifierades lite, men snart blev padel den trendigaste sporten i Marbella. Padel spred sig till övriga delarna av Spanien och även till Argentina. 

År 1991 grundades det internationella padeltennisförbundet. Sporten är fortfarande störst i Syeuropa och Sydamerika, men de senaste åren har sporten spridit sig till bland annat Storbritannien, USA, Portugal, Frankrike och Sverige. I Sverige byggdes dock den första padelbanan redan år 1998 utan för Båstad.

Thommy Andersson tog sporten till Sverige efter att ha upptäckt den under en semesterresa i Marbella. Europamästerskapen och världsmästerskapen i padeltennis arrangeras vartannat år.

Spelregler

Fördelen med padel är att det är lätt att komma igång och spela. Det är en perfekt sport för den som vill lära sig något nytt eller vill kombinera träning och sociala aktiviteter. Det finns några grundläggande regler som du bör vara medveten om. Dessa är följande:

  • En match spelas i regel alltid i dubbel, det vill säga fyra personer. Två personer är ett lag som spelar mot ett annat lag. Det finns dock singelmatcher, men dessa spelas på en annan typ av bana som är ovanlig.
  • Det är samma räknesätt som i tennis.
  • Varje spelare har två servar på sig.
  • Serven är en underhandsserve, vilket innebär att racketen inte får träffa bollen högre upp än höften.
  • Den första serven i varje game sker på höger sida om planens mittmärke. Den slås diagonalt över nät och returneras av motståndaren. Serven måste studsa i servrutan för att vara giltig. Den får studsa på motståndarlagets glasvägg, men inte på deras gallervägg. Därefter alternerar sidan för serven.
  • Spelplanens linjer används endast vid serven, därefter används hela banan som spelplan.
  • Det är tillåtet att spela volley. Det är även tillåtet att låta bollen studsa i marken och upp på väggarna innan den slås över till motståndarlagets sida.
  • Det är tillåtet att spela bollen mot glasväggen på sin egna planhalva innan den studsar över till motståndarlagets sida.
  • Bollen måste studsa i marken på motståndarlagets sida innan den studeras upp på deras vägg.

Poängräkning

Poängräkningen i padel sker enligt samma system som i tennisen, det vill säga 15, 30, 40 och fördel samt game, set och match. En padelmatch spelas vanligtvis bäst av tre eller fem set. 

För att vinna ett set måste laget vinna 6 game. Om ställningen är 6-6 i game spelas ett så kallat tiebreak för att kora en vinnare av setet. Ett tiebreak innebär först till 7 vunna poäng samt ett krav med att vinna med minst två poäng. Här kan du läsa mer om hur du vinner poäng:

  • Om motståndaren slår bollen i nät.
  • Om bollen studsar mer än en gång på motståndarens sida.
  • Om motståndaren blir träffad av bollen.
  • Om motståndaren slår bollen direkt på dina väggar utan att den först studsar i marken på din planhalva.
  • Om motståndaren slår ut bollen från spelplanen.

Utrustning

När du spelar padel behöver du ett padelracket, en padelboll och bra skor. Racketen ser varken ut som ett tennisracket eller squashracket. Det har inga strängar utan är istället tillverkat av kompositmaterial. Detta gör att bollen inte får samma kraft när den träffas. 

Det finns padelracket med olika form och tjocklek. Nybörjare bör välja ett tunnare racket eftersom det är lättare. En rund variant gör det lättare att träffa bollen. Avancerade spelare kan välja en tjockare variant eftersom det gör att slagen blir hårdare.